top of page
Zoeken
mamavakyat

DIY Bijenwasdoeken - én een vegan alternatief

Bijgewerkt op: 27 jul. 2022

Bijenwasdoeken. Je bent ze vast ook al eens tegengekomen op het internet, en misschien ben jij er, net als ik, wel enthousiast over. Het is namelijk een uitstekende eerste stap richting een zero - of low - waste leven. Mogelijk zocht je zelfs ook al op hoeveel die dingen kosten, om vervolgens lichtjes beschaamd je browser te sluiten. Gelukkig kun je ze ook prima zelf maken!


In dit artikel lees je...


- Wat zijn bijenwasdoeken?

- DIY in zes stappen

- Extra's: toevoegingen en verzorging

- Veganistisch alternatief


Wat zijn bijenwasdoeken?


Voor wie niet helemaal weet wat bijenwasdoeken zijn: je gebruikt ze ter vervanging van plastic folie. Ze helpen je groenten, brood, cakes, en heel wat andere voedingsmiddelen wat langer te bewaren én te beschermen tegen uitdroging.


Bovendien zijn ze...

- Antibacterieel (bijenwas en honing hebben een sterke anti-bacteriële werking).

- Herbruikbaar.

- Afwasbaar.


DIY in zes stappen


Je hebt zes dingen nodig:

- Bijenwas

- Een lap stof

- Een rasp

- Bakpapier

- Een schaar

- Een strijkijzer


Je kunt eventueel ook bijenwas in korrelvorm kopen, dan heb je geen rasp nodig. Ga in dat geval wel voor fijne korrels.


Stap 1


Knip de stof in een formaat en vorm naar wens. Zorg dat er geen pluisjes of vuiltjes op de doek zitten. En dat hij gewassen is - duh.


Stap 2


Rasp de bijenwas. Je hebt genoeg bijenwas nodig om het volledige oppervlak van je doek te voorzien van een dikke laag raspsel.


Stap 3


Leg een laag bakpapier onder de doek, en strooi er een laagje raspsel overheen. Bedek de doek vervolgens met een tweede laag bakpapier.





Stap 4


Strijk voorzichtig over het bakpapier. Gebruik hiervoor geen stoom. Probeer de korrels gelijkmatig te doen smelten. Zodra de bijenwas over het hele oppervlak gesmolten is, kun je wat harder strijken. Vergeet ook niet over de hoekjes heen te gaan.


Je doet er goed aan de bijenwas beetje bij beetje, maar gelijkmatig verdeeld, toe te voegen. Zo vermijd je dat plots blijkt dat je te veel bijenwasraspsel hebt gebruikt. Je hebt op deze manier ook meer zicht op waar je precies extra bijenwas nodig hebt.


Wie stout was en toch grote bijenwaskorrels heeft gekocht, legt het geheel best eerst enkele minuten in een voorverwarmde oven.


Stap 5


Laat de doek even afkoelen, en draai het geheel vervolgens om. Haal wat nu de bovenste laag bakpapier is van de doek, en strooi de rest van de bijenwas eroverheen. Leg het bakpapier er weer op (let erop dat je de vette kant weer op het raspsel legt - anders wordt je strijkijzer plakkerig), en ga aan het strijken.


Je kunt er natuurlijk voor kiezen de was slechts langs een kant aan te brengen. In dat geval krijg je een klevende, en een minder klevende zijde.


Stap 6


Laat de doek weer afkoelen. Haal vervolgens het bakpapier van de doek, en hang het te drogen - bijvoorbeeld aan een kleerhanger.


Extra's: toevoegingen en verzorging


- Wie zijn of haar bijenwasdoeken graag extra kleverig heeft (zo boots je dat plastic folie gevoel na), kan ervoor kiezen dennenhars toe te voegen.

- Jojoba-olie maakt de doeken flexibeler. Wees er wel zuinig mee, want je wilt geen vettige, druipende bijenwasdoeken.

- Hoe dunner de stof die je gebruikt, hoe minder bijenwas je nodig hebt om de doek te verzadigen.


- Na veelvuldig gebruik kan het nodig zijn wat extra bijenwas aan te brengen.

- Gooi de doeken niet in de wasmachine of de droger - dan smelt de bijenwas weer. Om ze schoon te maken spoel je ze grondig af met water. Hang ze daarna even op om te drogen.


Veganistisch alternatief


Omdat ik 100% pro-vegan ben, en de bijen wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken, voel ik me geroepen jullie mee te delen dat er voor deze bijenwasdoeken ook een veganistisch alternatief bestaat. Zelf kwam ik hier een beetje te laat achter - maar we blijven bijleren!


Voor de vegan versie vervang je de bijenwas door soja was. Wanneer je ook hars en/of jojoba-olie gebruikt, kun je die best samen met de soja was voorverwarmen in een pannetje.

Daarna smeer je het mengsel met een grove borstel over je doek heen. Ik raad je aan ook hier het strijkijzer te gebruiken om het mengsel goed door te doen dringen in de doek.



29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page